Pyykkipäivä – tee se itse huuhteluaine

Minun täytyy tunnustaa, rakastan pyykkäämistä. Mikään ei ole niin mukavaa kuin järjestää pyykkiä, pyörittää niitä ja kuivurin kautta laskostaa kaappeihin. Jos meidän asumismuotomme sallisi, niin kuivattaisin pyykkiä näin kesäisin ulkona, mutta kun se ei ole mahdollista nyt. Myös kolmen kissan huoltajana olen helpottunut kun vuosi sitten saimme kuivausrummun kotiimme. On huomattavasti helpottanut tätä karvamäärän hallintaa ja vaikka se on energiasyöppö, voin lohduttaa että käytetty ja kierrätetty kone voisi vähän antaa karmaa anteeksi energiasyöppöydestä.

Olen nyt käyttänyt parisen kuukautta huuhteluaineena etikan ja veden seosta, johon lisännyt hieman eteerisiä öljyjä.

Etikan hyötyjä pyykinpesussa:

 • Poistaa pesuaine jäämät pyykistä ja pyykkikoneesta.
 • Ei jätä itse mitään jäämiä pyykkiin. Etikan tuoksu haihtuu viimeistään kun pyykki kuivuu.
 • Estää pesuaine saostumat pyykkikoneessa.
 • Poistaa hajuja mm. savu, home, rasva.
 • Kirkastaa värejä.
 • Poistaa tahroja.
 • Toimii kuin huuhteluaine, mutta halvempi.
 • Vähentää sähköisyyttä.
 • Ekologista.
 • Ei sisällä allergisoivia ja herkkyyttä aiheuttavia aineita. (Etikka -yliherkkyys on kuitenkin olemassa, mutta en ole kuullut että huuhteluaineena käyttö haittaisi).
 • Voit itse määritellä tuoksun (eteeriset öljyt).
 • Säästää rahaa.
 • Antiseptinen.
 • Poistaa kellastumista.
 • Ei huononna esimerkiksi pyyhkeiden imukykyä kuten kaupalliset, joista jää kalvo.

huuhteluaine

Tee se itse huuhteluaine – tuunattu versio

4 dl väkiviinaetikkaa

1 dl vettä

(10-20 tippaa eteeristä öljyä. Itse käytin 1/2 rosmariinia ja 1/2 sitruunaa)

 1. Sekoita vesi ja väkiviinietikka.
 2. Lisää eteeriset öljyt mukaan.

Sekoita aina ennen käyttöä. Annostele 0,5 – 1 dl huuhteluainetta pesua kohden.

Vinkkejä:

Voit myös käyttää väkiviinaetikkaa pelkästään annostelemalla sitä 1/4 – 1 dl pyykkikoneellista kohden.

En suosittele käyttämään muita etikoita (viini ja siideri), koska ne voivat aiheuttaa tahroja pyykkeihin. Myöskään en ole huomannut etikasta jäävän mitään jälkituoksua pyykkeihin. Eteerisistä öljyistä jää miedot tuoksut, mutta minulle se sopii ja en kaipaisikaan sen vahvempia tuoksuja.

Pyykinpesuaineena minulla on käytössä Ecover nestemäinen. Valkoisenpyykin kanssa lisään ruokalusikallisen ruokasoodaa ja näin minun ei tarvitse hankkia valkoiselle pyykille omaa pesuainetta. Pesusoodaa käytän myös välillä valkoiselle pyykille. Tahroihin on käytössä sappisaippuaa.

Olen kokeillut pesupähkinöitä, mutta vaikka kuinka yritin tykästyä en koskaan päässyt yli niitten jättämästä hajusta. Olen herkkänenäinen ja en vain tottunut siihen tuoksuun. Myöskin ongelmia aiheutti se, että vaaleisiin ja valkoisiin jäi herkästi kellertävyyttä ja myös huonolaatuiset pähkinät saattoivat tehdä selkeitä ruskeita länttejä. Joten kyllästyin leikkimään ja lisätyöhön, vaikka varmana ekologisia ovat. Myöskin on keskustelua siitä ovatko pesupähkinät niin ekologisia sittenkään. Kysyntä on noussut ja kylissä, joissa naiset käyttivät pesupähkinöitä pesuun ovat itse joutuneet kysynnän vuoksi siirtymään kemiallisiin kaupan aineisiin koska pähkinöitä ei riitä omaan käyttöön.

Päivitystä reseptiin

Netissä on monta ohjetta, joissa sekoitetaan ruokasoodaa ja etikkaa yhteen. Ne jotka ovat tätä tehneet huomaavat kemiallisen reaktion, eli sekoitus kuohuaa ja tuloksena on vettä ja natriumasetaattia. Wikipediassa natriumasetaatti. Tämä natriumasetaatti ei ole se minkä takia sekoitusta tehdään vaan sitkeästi pysyvä uskomus että kahden hyvän aineen sekoittaminen tuottaisi jotain vielä parempaa. Ja tämä ei ole ikävä kyllä totta. Ruokasoodaa ja etikkaa ei tulisi sekoittaa yhteen, siivouksessa ja pyykkäämisessä nämä aineet tulisi olla käytössä erikseen jotta kumpaisenkin aineen hyödyt saataisiin. Ehkäpä parempi olisikin lisätä ruokasoodaan tai etikkaan Epsom tai tavallista suolaa, joka auttaa veden pehmentämisessä. Olen korjannut ohjeen vastaamaan nykyistä tietoani.

Tässä lähdettä mietinnölleni.
Crunch Betty – DIY 101: Baking Soda + Vinegar = Not So Much

Sanna

Mainokset

7 kommenttia

Kategoria(t): kodinhoito, resepti, tee se itse

7 responses to “Pyykkipäivä – tee se itse huuhteluaine

 1. Jenni

  Hei!
  En ole varma, mihin kaikkiin sekoituksiin tämä pätee, mutta: Ei kannata sekoittaa suurta määrää huuhteluainetta kerralla, koska aineet reagoivat keskenään (näkymättömästi) koko ajan sekoituksen jälkeen, eikä seoksen vaikutus välttämättä ole enää parin viikon päästä aivan samanlainen. Mutta helppohan noita on sekoitella. Kiitos tarkoista suomalaisista mittasuhteista!

  • Itselläni tuo 0,5l limodanipullo kestää vain viikon. Eteeriset öljyt haihtuvat herkästi sekoituksista. Yksi tosin että olen alkanut käyttämään lasipulloa, koska tiedossa on yleisesti että muovipulloista liukenee aineita, ne myös päästää väljähtymään sisällä olevia aineita. Ainakin jos limppari fanaatikkoja on uskominen, lasipulloissa oleva juoma on kuplivampaa kuin pulloissa.

 2. Reblogged this on Oil Power – Öljyn voimaa and commented:
  Elintarvikelaatuinen huuhteluaine 🙂

 3. suvi

  Voikohan pyykkietikaan käyttää saunankiukaalle heitettävää eteeristä öljyä? Siinä ainakin lukee 100% eteerinenöljy mutta onko samaa?

 4. Tiina

  Eteeriset öljyt kannattaisi varmaan säilyttää omissa pulloissaan ja tiputella muutama tippa suoraan etikan sekaan huuhteluainelokeroon just ennen pesua.

 5. Pirjo

  Sitrus ja havu eteeriset öljyt ei ole hyviä koneen muovi ja kumiosille..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s